När kan man kalla sig fotograf?

”När kan man kalla sig fotograf?”

Det tycker jag är en intressant fråga att diskutera då det förstås finns väldigt många olika åsikter och kan vara ganska svår definierat.

Egentligen är det väldigt enkelt. Tar du en kamera och knäpper en bild så är du ju fotografen MEN om du vill ha fotograf som ”titel” då har du en kamera som du älskar att använda samt gör det regelbundet och har öga för detaljer.

Olika fotografer

Nu ska vi prata om fotografer då det finns flera olika (beroende på vem man frågar). För mig finns det tre. Amatör, hobby och yrkesfotograf. Många sätter gärna ihop amatör/hobby och yrkes/professionell och vissa tycker också att man kan vara semi-professionell.

Så här tycker jag:

Amatörfotograf – Gillar jag inte att kalla det, då amatör låter väldigt negativt, haha. Men det är alltså en gröngöling, nybörjare.

Hobbyfotograf – Här skulle många säga de som inte har så mycket kunskap eller högre ambitioner, som bara fotograferar för att det är kul. Men jag säger de som inte tjänar pengar på att fotografera eller bara en liten summa. Du har tagit din hobby till högre nivåer och börjat köpa dig lite utrustning. Eller, du kanske är professionell men du har ditt fotograferande bara som hobby. Eller är som jag, har mycket kunskap men mycket kvar att lära som inte riktigt har kommit till att ta betalt ännu.

Yrkesfotograf – De som till stor del försörjer sig på sitt fotograferande.

Har du någon åsikt? Berätta gärna 😀

 

Facebooklinkedinby feather

27 kommentarer

 1. Jag håller helt klart med dig i det som du skriver. Är man yrkes fotograf så kan man försörja sig på de. Hobby fotograf för att det är roligt 🙂

 2. Jag sätter ihop amatör och hobby fotograf, för att jag inte vetat skillnaden. Men om jag läser din text så är jag nånstans där emellan. Älskar att ta bilder, men har inte råd att ha någon annan utrustning än min mobil kamera.

 3. Får nog kalla mig amatörfotograf. Skulle så gärna vilja lära mig fota men blir aldrig bra. Köpte en systemkamera för över 10 år sedan, kan ännu inte använda den *skrattar*

 4. Min dröm är ju typ att bli yrkesfotograf, men har myyyycket kvar att lära. Men tycker bara det är kul! 😍

 5. Håller med dig om att amatör låter väldigt nedlåtande. ”Nybörjare” kanske är bättre.
  Hoppy är ju okej, då gör man ju det privat & bara tycker det är kul 🙂

 6. Men heeej på dig igen!
  Grattis i efterskott på födelsedagen också.Jag håller nog faktiskt med om dina beskrivningar av vad som är vad här. Dock har jag ju noll erfarenhet av ämnet så känner att jag får sitta ner och lära mig här!

 7. Jag anser mig som en hobbyfotograf, jag ÄLSKAR att fota och har bra kvalitativ utrustning men har långt kvar innan jag kan ta betalt.
  Jag tycker de du anser vara de olika kategorierna stämmer men sen är vi olika 😊

 8. Jag är inte så super insatt men jag håller med dig i det stora hela. Även om att amatör låter sådär haha.

 9. Intressant att läsa om olika definitioner. Jag vet inte riktigt i vilket ”fack” jag ska sätta mig själv. Jag tycker inte att jag är på amatör eller på hobbynivå. Det får bli någonstans mitt emellan. 🙂

 10. Jag tycker att det finns många amatörfotografer som tar riktigt bra bilder 🙂 Det var kul att lösa vad du tycker om olika sorters fotografer 🙂

 11. Redan innan jag kom till stycket om olika fotografer började jag tänka lite som du. Jag kallar mig själv inte fotograf även om jag gillar att fota, men skulle väl vara en hobbyfotograf då men som inte riktigt fotat ordentligt på ett tag pga tidsbrist. 🙂

 12. jo men ja e nybörjare o ta alla mina foto med min telefon o ja de får duga =) ingen redigering här inte fniss
  ha en fin lördag

 13. Jag delar nog din åsikt om vad amatör fotograf och yrekesfotograf, är man amatör eller nybörjare så kan det bli lite amatöraktigt tills man lär sig och det blir mer en hobby man verkligen brinner för 🙂

 14. Håller med, amatör fotograf låter rätt nedstämmande även om man kanske inte menar det så. Jag är nog hobbyfotograf, skulle vilja gå utbildningar och lära mig mer och kunna göra en del mer fotojobb samtidigt finns inte riden där att hinna allt, men det är en dröm. Så kanske nånstans mellan hobby ocv yrkes 😍

 15. Så intressant inlägg & jag håller nog med dig! Vet dock inte i vilket fack jag skulle sätta mig själv i, har fotat hela livet & skulle säga att jag är duktig både på foto & redigering men fotar inte för pengar utan till bloggen & på vänner, familj & bekanta. Har dock velat börja med fotouppdrag men inte blivit av, iallafall inte än.

 16. JAg brukar kalla mig själv för hobbyfotograf för att fot just nu är en hobby som jag har.Vem vet i framtiden kanske jag lyfter mitt fotande till en högre nivå

 17. Jag håller nog med dig i det stora hela. Den här frågan uppstår inom många områden. Vissa titlar finns det definierade krav för att få kalla sig, medan andra brukas efter tycke och smak.
  Den som försörjer sig på att fotografera har fotandet som yrke, och är därmed en yrkesfotograf. Den som är dålig på att fota lär inte lyckas försörja sig, utan professionell kunskap lär vara nödvändig.
  En hobbyfotograf kan vara allt från urusel till superskicklig, och kan fota med vad som helst. Fotandet är för nöjes skull, såsom en hobby oavsett sort brukar vara.
  Det är min syn😊

 18. Håller helt med dig, vilket bra inlägg! Jag får nog kalla mig själv hobbyfotograf, låtet bäst 😄

 19. Min sambo är hobby fotograf. Han tar fantastiska bilder och skulle kunna leva på det om han kämpade för det.

 20. Jag e nog lite mer hobbyfotograf har portfolio o så me bilder jag tagit från ett jättebra objektiv jag fick med med min systemkamera .

 21. Jag kallar mig själv hobbyfotograf, fotograf är man nog då man har ett legitemerat yrke, =D

 22. Tycker det låter bra med dem kategorierna, men jag vet ju inte om det stämmer då jag inte är något av det! Men kollat lite, du tar verkligen fina foton!!

  Hoppas du får en fin lördag! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *